De expeditie Lemaire

In het spoor van Charles Lemaire

Sammy Baloji

In 1898 stuurde de Onafhankelijke Congostaat een wetenschappelijke expeditie naar Katanga onder leiding van Charles Lemaire.
In 2010 zijn ook kunstenaar Sammy Baloji en historicus-antropoloog Maarten Couttenier naar Katanga gereisd om er door de zone Lukafu - Bunkeya - Tiamakele - Lofoi - Kyubo te trekken in het spoor van de expeditie-Lemaire.
Ze verzamelden er getuigenissen uit het sociale geheugen van de regio: mondelinge overleveringen, herinneringen en gegevens over de expeditie.
Sammy Baloji herleest de geschiedenis door archiefbeelden te confronteren met zijn eigen, actuele foto's. De archieffoto's zijn genomen door François Michel (1855-1932), fotograaf en taxidermist van de expeditie-Lemaire.
Sammy Baloji's werk past in een hedendaagse fotografische traditie, zoals die van Simon Mukundayi – die hij als zijn leermeester beschouwt. In zijn diptieken creëert hij een dialoog tussen heden en verleden, en vooral, een reflectie voor jongeren en voor de toekomst.
De citaten van Charles Lemaire en anderen die deze geschiedenis mee hebben gevormd, begeleiden deze historische en actuele beelden en nodigen uit tot reflectie.
De citaten zijn een weerspiegeling van de blik van deze historische figuren op Afrika en de Afrikanen, inclusief de bijbehorende stereotypen.
 
>>> GO

>>> GO