Welkom

Kunstenaarsresidentie: Congo Far West

Twee jonge kunstenaars en culturele operatoren uit Lubumbashi, de fotograaf Sammy Baloji en de schrijver Patrick Mudekereza, werden door het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en de Universiteit Gent uitgenodigd voor een kunstenaarsresidentie.

 

Tijdens hun verblijf in het museum creërden ze, in dialoog met een multidisciplinair wetenschappelijk team, verschillende werken. Het project kreeg de naam 'Congo Far West', een titel die verwijst naar de reflectie over het verband tussen de collecties en de hedendaagse Democratische Republiek Congo.

 

De notie 'Far West' vormt het leidmotief van de drie delen* van de tentoonstelling en verwijst naar de eerste koloniale posten en de territoriale verovering: Congo werd soms vergeleken met de 'Far West'.
Maar 'Far West' roept ook de artistieke en intellectuele herovering op van de collecties in het museum, een herovering die door de blik van de kunstenaars bovendien aanzet tot nieuw wetenschappelijk onderzoek.

 

* De drie delen van de tentoonstelling:

 
In het spoor van Charles Lemaire

Sammy Baloji revisiting foto's en aquarellen van de expeditie geleid door Charles Lemaire in Katanga (1898).

     
 
De kunst in Congo?

Patrick Mudekereza revisiting een hybride beeldhouwwerk getiteld L'Art au Congo (begin 20ste eeuw).

     
 
(On)draaglijke verdragen

Patrick Mudekereza revisiting een reeks verdragen die Europese koloniale vertegenwoordigers en dignitarissen uit Neder-Congo op het einde van de 19de eeuw hebben ondertekend.